Photo of Czekoladowe Brownie z Barefoot Merlot

Czekoladowe Brownie z Barefoot Merlot

Zastanawiasz się, co zrobić, gdy po imprezie zostało trochę Barefoot Merlot? Zrób czekoladowe brownie z dodatkiem Merlot. Nie będziesz mógł się oprzeć połączeniu ciemnej czekolady z pysznym kakao i Merlot. Nakręcisz się na następne.

Składniki

  • ¼ szklanki Barefoot Merlot
  • 115 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 110 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • Polewa Merlot: 2 łyżki Barefoot Merlot
  • Polewa Merlot: 55 g czekolady deserowej
  • Polewa Merlot: 1 łyżka masła

Jak to zrobić

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Masło i czekoladę włożyć do rondelka i roztopić na minimalnym ogniu aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodać wino i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji, nastepnie odstawić rondelek z ognia.
  4. Dodać jedno jajko, ubijać. Dodać drugie jajko i dalej ubijać.
  5. Dodać cukier oraz wanilię i wymieszać.
  6. Dodać mąkę, kakao i sól. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Ciasto przełożyć na formę 23x23 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku 25 minut, aż będzie gotowe.
  8. W tym czasie przygotować polewę. Roztopić czekoladę i masło.
  9. Kiedy składniki się roztopią, zmieszać z winem i odstawić.
  10. Kiedy brownie jest gotowe, odstawić do wystygnięcia.
  11. Po wystygnięciu polać polewą i rozprowadzić polewę za pomocą łopatki.
  12. Smacznego!