Czekoladowe Brownie z Barefoot Merlot
Featuring
Merlot
Zastanawiasz się, co zrobić, gdy po imprezie zostało trochę Barefoot Merlot? Zrób czekoladowe brownie z dodatkiem Merlot. Nie będziesz mógł się oprzeć połączeniu ciemnej czekolady z pysznym kakao i Merlot. Nakręcisz się na następne.
Składniki
- ¼ szklanki Barefoot Merlot
- 115 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 110 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao
- ½ łyżeczki soli
- Polewa Merlot: 2 łyżki Barefoot Merlot
- Polewa Merlot: 55 g czekolady deserowej
- Polewa Merlot: 1 łyżka masła
Jak to zrobić
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Masło i czekoladę włożyć do rondelka i roztopić na minimalnym ogniu aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodać wino i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji, nastepnie odstawić rondelek z ognia.
- Dodać jedno jajko, ubijać. Dodać drugie jajko i dalej ubijać.
- Dodać cukier oraz wanilię i wymieszać.
- Dodać mąkę, kakao i sól. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto przełożyć na formę 23x23 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku 25 minut, aż będzie gotowe.
- W tym czasie przygotować polewę. Roztopić czekoladę i masło.
- Kiedy składniki się roztopią, zmieszać z winem i odstawić.
- Kiedy brownie jest gotowe, odstawić do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu polać polewą i rozprowadzić polewę za pomocą łopatki.
- Smacznego!